Saturday, December 3, 2011

40. Kesinambungan dari catatan No.28 Panji Hitam Ufuk Timur


Dari pautan blog-blog 'terengganu' panji hitam/timur/ufuktimur/benuaterengganu; dll.

"...saudara, saya juga berminat dalam pengkajian ini dan amat tertarik dgn usaha yang telah dilakukan oleh Syarif Muhammad Al-Baghdadi dengan salasilah keturunan beliau, sehingga kini apa yang telah saya dapati info. mengenai Syarif Muhammad ini, baginda merupakan orang yang telah di sebut sebagaimana yang terdapat di dalam hadis Baginda Rasulullah SAAW di dalam kitab lama melayu 'Sulalatus Salatin'..." melayuIslam kita dan kekitaABR -

"Sepeninggal aku telah wafat kelak akan muncul sebuah negeri di bawah angin, Samudera namanya.
Apabila terdengar kamu nama negeri itu, maka suruhlah sebuah bahtera untuk membawa perkakas dan alat kerajaan ke negeri itu,
serta kamu Islamkan sekalian isi negeri itu, serta ajar mereka mengucap dua kalimah syahadah".

Menjelang sudah kini 1433H kepada 2012M menanti, dengan ketentuan suatu ‘alamat’ dari Allah Yang Maha Agung Kuasa Nya kepada manusia akan kebangkitan Islam akhir zaman di sini jua. Akan tetapi amat sedikit pilihan Nya sahaja mereka yang memahami akan amanat dan amanah ini.

" Perkembangan agama Islam kesetiap pelusuk benua sehingga dibenua China dan akhirnya kekal kepada bangsa Melayu di Ufuk Timur ini disebabkan oleh Waliyullah Ulama Sayidi Imam Al Ariffin Ismail di Pulau Besar, Melaka dan Rijalul Ghaibi Dat0' Hulubalang Panglima Besar Laksamana Hang Tuah berkata ‘Takkan melayu'Islam' hilang di duniya sini...’.
Maka lebih kurang 700 tahun yang lalu, Islam telah datang ke rantau sebelah sini sebagaimana tercatat di Batu Bersurat yang dijumpai di Kuala Berang, TerengganuDI. Di Batu itu tertulis:

...Tuhan mendudukkan tamra (piagam) ini di benua Terengganu adi pertama ada…

"Sheikh Syarif Muhammad Al-Baghdadi, ahlul bayit R0sul, adalah penulis Batu Bersurat ini telah meletakkan piagam atau suatu cap mohor bahawa Islam akhir zaman akan bermula di bumi TerengganuDI ini juga, selain dari benua Arab Parsi. Negeri Terengganu Darul Iman dari sebuah negeri yang kecil dengan pegangan ketauhidan dan keIslamannya telah berkembang menjadi sebuah ‘benua’ sebagaimana yang tertulis di Batu tersebut. Negeri berpanji hitam inilah sebagai penggerak akan kebangkitan Islam di akhir zaman. Adanya sabda Rasullulah: Akan datang Panji-panji Hitam dari Ufuk Timur... dari Timur Arab adalah Parsi manakala di Ufuk Timur pula adalah di Negeri ini". REF/Rujukan : adalah berkemungkinan pengajian hadis ini adalah hadis Mauquf, Muttasil, Mahfuz dan Jaiyid dari penyelidikan sarjana-sarjana ilmiah bertahun-tahun akan kitab-kitab sejarah melayuIslam lama selama di UIAM, UNiZA, UKM, UPM, UiTM dan UM; sehingga kini...


Dari Hulu Terengganu ahlul baiyit Waliyullah Sheikh Syarif Muhammad Al-Baghdadi telah menyusur turun beberapa ahlul bayit terdahulu seperti Tok Pauh di Kg Pauh, Kuala Berang kemudian menuju ke Kuala Terengganu menurunkan ahlul bayit Tok Ku Pulau Manis dan Tok Ku Paloh. Susur galur keturunannyalah yang akan mengibarkan panji-panji hitam kebangkitan Islam akan datang ini pada tahun 1433Hijrah kekita kini...;


Ternyata Syarif Muhammad Al-Baghdadi dipercayai penulis Batu Bersurat dengan jelas telah meramalkan akan kebangkitan Islam akan datang ini. Makam ahlul baiyit R0sul pertama yang dapat dikesan dipercayai Makam Syarif Muhammad Al-Baghdadi yang terletak di Kg Jenagor, Kuala Berang, Hulu Terengganu. Keluarga ahlul baiyit ini turun takhta di Baghdad, Parsi ketika itu, kerana mengambil jalan wara’ sufi alam akhirah nanti. Suatu kenyataan yang jelas, terukir di Batu itu bahawa kesinambungan amalan warisan Rasulullah SAAW itu telah bersambung di rantau sebelah sini setelah sekian lama bertapak di bumi Arab dahulu.

Allah SWT tidak akan memperlihatkan kalimah ini melainkan disitu ada satu pernyataan besar yang hendak disampaikan kepada bangsa Melayu kita iaitu Islam itu adalah tinggi dan tiada sesuatu pun yang dapat mengatasinya di sini. Akan tetapi juga terlalu amat sedikit melayuIslam kini yang membongkar lalu memahaminya.

Maka demikian lah makna tersuraT tersiraT tertuliS kalimah Allah SWT ini muncul di segenap pelusuk Tanah melayuIslam ini, baik di Pantai Barat maupun di Timur. Sudah tentu ianya dari Yang Maha Agung Kuasa lagi Esa untuk di sampaikan kepada umat bangsa kita keseluruhannya kini.

Dari penulisan kitab lama beratus tahun kita 'Sulalatus Salatin' : "Adalah kerana dalam negeri itu kelak banyak orang yang akan jadi nya Wali Allah,; tetapi semasa kamu hendak pergi ke negeri itu, hendaklah kamu singgahi mengambil seorang fakir di negeri Mengiri ' bani Jawi', lalu bawalah fakir itu bersama-sama mu..." .

" Hal ini terjadi ketika di zaman Khalifah Umar Ibnu Abdul Aziz dan pada masa itu juga Tanah Melayu ini di diami oleh kerajaan Sri Wijaya dan Raja nya meminta agar mereka menghantar satu utusan kepada Khalifah Umar lalu menyatakan pada mereka agar di hantar satu rombongan untuk meng'Islam'kan rakyat masyarakat di sini pada zaman Khalifah tersebut..."

"...Sehinggalah teringatkan akan sabda Baginda Rasulullah SAAW itu ; maka Khalifah Umar pun menghantar rombongan ini yang di nakhodai oleh Nakhoda Laksamana Syarif Sayyidi Ismail lalu singgahlah ia ke negeri Baghdad dan membawa Syarif Muhammad bersama-samanya sehingga mereka dapat mengislamkan Merah Silu yang kemudiannya namanya menjadi Sultan Malikul Soleh..." - Pautan dari Blog-blog 'Panji Hitam/Ufuk Timur'; terutamanya dari catitan ' Capiloton.blogspot.com'.
Wallahu’alam bishawab. Wassalamu’alaykum warahmatullahi wabarakatuh.
Salam Al Asyur0 9,10,11 Muharram 1433 ini. D0'a313.99.33.13.9 Pulau Besar Melaka Keramah-keramat keturunan susur galur R0sul SAAW. S0lawat!

6 comments:

 1. bro... mana lah ko dapat maklumat-maklumat semua ni.. Kadang2 bimbg gak kalo terbuat fitnah.. pada Nabi, pada sahabat, pada keturunan nabi yang mulia... pada Islam.. Jaga-jaga dalam menulis.. Pastikan fakta adalah benar-benar tulen, dikaitkan dengan hadis sahih, ayat Al-Quran... Kalo setakat kitab lama melayu, kitab ayurveda anutan hindu lagi lama... then leh pecaya ke dgn kitab hindu tue..? fikirkan-fikirkan..

  ReplyDelete
 2. wlkmslm wrtbh saudara Hafizi83, patek hanya mengambil dari pautan blog dari berkenaan yakni tertulis dlm kitab melayuIslam tu berkenaan bani jawi telah di Islamkan 700thn dahulu. Salam Al Asyur0 dn Tq99

  ReplyDelete
 3. Pelbagai maklumat yang official & non official. ada yang direkodkan ada yang tidak. kesemuanya memerlukan akal kita untuk menilai. Memang tak dinafikan terlalu banyak infomasi di laman maya ini dah perlu diharus halusi serta difahami yang tersirat dan tersurat. Selalu tertanya mengenai batu keramat Sg Udang yang tertulis kalimah Allah....Siapa bila maknanya... Semoga Allah senantiasa melindungi mereka yang mencari kebenaran pada jalan kehidupannya.

  ReplyDelete
 4. BENTUKLAH PASUKAN MILITER PADA SETIAP ZONA ISLAM
  SAMBUTLAH UNDANGAN PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM
  Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Untuk para Rijalus Shaleh dimana saja kalian berada,
  bukankah waktu subuh sudah dekat? keluarlah dan hunuslah senjata kalian.

  Dengan memohon Ijin Mu Ya Allah Engkaulah Pemilik Asmaul Husna, Ya Dzulzalalil Matien kami memohon dengan namaMu yang Agung
  Pemilik Tentara langit dan Bumi perkenankanlah kami menggunakan seluruh Anasir Alam untuk kami gunakan sebagai Tentara Islam untuk Menghancurkan seluruh Kekuatan kekufuran, kemusyrikan dan kemunafiqan yang sudah merajalela di muka bumi ini hingga Dien Islam saja yang berdaulat , tegak perkasa dan hanya engkau saja Ya Allah yang berhak disembah !

  Firman Allah: at-Taubah 38, 39
  Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu jika dikatakan orang kepadamu: “Berperanglah kamu pada jalan Allah”, lalu kamu berlambat-lambat (duduk) ditanah? Adakah kamu suka dengan kehidupan didunia ini daripada akhirat? Maka tak adalah kesukaan hidup di dunia, diperbandingkan dengan akhirat, melainkan sedikit
  sekali. Jika kamu tiada mahu berperang, nescaya Allah menyiksamu dengan azab yang pedih dan Dia akan menukar kamu dengan kaum yang lain, sedang kamu tiada melarat kepada Allah sedikit pun. Allah Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

  Berjihad itu adalah satu perintah Allah yang Maha Tinggi, sedangkan mengabaikan Jihad itu adalah satu pengingkaran dan kedurhakaan yang besar terhadap Allah!

  Firman Allah: al-Anfal 39
  Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

  Peraturan dan undang-undang ciptaan manusia itu adalah kekufuran, dan setiap kekufuran itu disifatkan Allah sebagai penindasan, kezaliman, ancaman, kejahatan dan kerusakan kepada manusia di bumi.

  Allah Memerintahkan Kami untuk menghancurkan dan memerangi Pemerintahan dan kedaulatan Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia karena itu adalah FITNAH

  Firman Allah: al-Hajj 39, 40
  Telah diizinkan (berperang) kepada orang-orang yang diperangi, disebabkan mereka dizalimi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk menolong mereka itu. Iaitu
  orang-orang yang diusir dari negerinya, tanpa kebenaran, melainkan karena mengatakan: Tuhan kami ialah Allah

  Firman Allah: an-Nisa 75
  Mengapakah kamu tidak berperang di jalan Allah untuk (membantu) orang-orang tertindas. yang terdiri daripada lelaki, perempuan-perempuan dan kanak-kanak .
  Dan penindasan itu lebih besar dosanya daripada pembunuhan(al-Baqarah 217)

  Firman Allah: at-Taubah 36, 73
  Perangilah orang-orang musyrik semuanya sebagai mana mereka memerangi kamu semuanya. Ketahuilah bahawa Allah bersama orang-orang yang taqwa. Wahai Nabi! Berperanglah terhadap orang-orang kafir dan munafik dan bersikap keraslah terhadap mereka.

  Firman Allah: at-Taubah 29,
  Perangilah orang-orang yang tidak beriman, mereka tiada mengharamkan apa yang diharamkan Allah dan Rasul-Nya dan tiada pula beragama dengan agama yang benar, (iaitu) diantara ahli-ahli kitab, kecuali jika mereka membayar jizyah dengan tangannya sendiri sedang mereka orang yang tunduk..

  Bentuklah secara rahasia Pasukan Jihad Perang setiap Regu minimal dengan 3 Anggota maksimal 12 anggota per desa / kampung.
  Siapkan Pimpinan intelijen Pasukan Komando Panji Hitam secara matang terencana, lakukan analisis lingkungan terpadu.

  Apabila sudah terbentuk kemudian Daftarkan Regu Mujahid
  ke Markas Besar Angkatan Perang Pasukan Komando Bendera Hitam
  Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Wahai para Ikwan Akhir Zaman, Khilafah Islam sedang membutuhkan
  para Mujahid Tangguh untuk persiapan tempur menjelang Tegaknya Khilafah yang dijanjikan.

  Mari Bertempur dan Berjihad dalam Naungan Pemerintah Khilafah Islam, berpalinglah dari Nasionalisme (kemusyrikan)

  email : seleksidim@yandex.com

  Dipublikasikan
  Markas Besar Angkatan Perang
  Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  ReplyDelete
 5. DEKLARASI PERANG PENEGAKKAN DINUL ISLAM
  DISELURUH DUNIA
  Bismillahir Rahmanir Rahiim
  Dengan Memohon Perlindungan dan Izin
  Kehadirat Allah Subhanahu Wa Ta'ala,
  Rabb Pemelihara dan Penguasa Manusia,
  Raja Manusia yang Berhak Disembah Manusia.
  Rabb Pemilik Tentara Langit dan Tentara Bumi


  Pada Hari Ini : Yaumul Jum'ah 6 Jumadil Akhir 1436H
  Markas Besar Angkatan Perang
  Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Mengeluarkan Pengumuman kepada
  1. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Afrika
  2. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Eropa
  3. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Asia
  4. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Asia Tenggara
  5. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Amerika
  6. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Australia
  7. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di Kutup Utara
  8. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di Kutup Selatan
  9. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) diseluruh Dunia

  PENGUMUMAN DEKLARASI PERANG SEMESTA
  Terhadap Seluruh Negara yang Tidak
  Menggunakan Hukum Berdasarkan Al-Qur'an dan As-Sunnah Rasulullah SAW.
  Perang Penegakkan Dinuel Islam ini Berlaku disemua Pelosok Dunia.

  MULAI HARI INI
  YAUMUL JUM'AH 6 JUMADIL AKHIR 1436H
  BERLAKULAH PERANG AGAMA
  BERLAKULAH PERANG DINUL ISLAM ATAS DINUL BATHIL
  BERLAKULAH HUKUM PERANG ISLAM DISELURUH DUNIA
  MEMBUNUH DAN TERBUNUH FISABILILLAH

  "Dan BUNUHLAH mereka di mana saja kamu jumpai mereka, dan USIRLAH mereka dari tempat mereka telah mengusir kamu (Mekah); dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan, dan janganlah kamu memerangi mereka di Masjidil Haram, kecuali jika mereka memerangi kamu di tempat itu. Jika mereka memerangi kamu (di tempat itu), maka bunuhlah mereka. Demikanlah balasan bagi orang-orang kafir. Kemudian jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan (lagi), kecuali terhadap orang-orang yang zalim.”
  (Q.S: al-Baqarah: 191-193).

  BUNUH SEMUA TENTARA , POLISI, INTELIJEN , MILISI SIPIL ,HAKIM DAN
  BUNUH SEMUA PEJABAT SIPIL Pemerintah Negara Yang Memerintah dengan Hukum Buatan Manusia (Negara Kufar).

  BUNUH SEMUA MEREKA-MEREKA MENDUKUNG NEGARA-NEGARA KUFAR DAN MELAKUKAN PERMUSUHAN TERHADAP ISLAM.
  JANGAN PERNAH RAGU MEMBUNUH MEREKA sebagaimana mereka tidak pernah ragu untuk MEMBUNUH, MENGANIAYA DAN MEMENJARAKAN UMMAT ISLAM YANG HANIF.

  INTAI, BUNUH DAN HANCURKAN Mereka ketika mereka sedang ada dirumah mereka jangan diberi kesempatan lagi.
  GUNAKAN SEMUA MACAM SENJATA YANG ADA DARI BOM SAMPAI RACUN YANG MEMATIKAN.

  JANGAN PERNAH TAKUT KEPADA MEREKA, KARENA MEREKA SUDAH SANGAT KETERLALUAN MENENTANG ALLAH AZZIZUJ JABBAR , MENGHINA RASULULLAH SAW, MENGHINA DAN MEMPERBUDAK UMMAT ISLAM.
  BIARKAN MEREKA MATI SEPERTI KELEDAI KARENA MEREKA ADALAH THOGUT DAN PENYEMBAH THOGUT

  HANCURKAN LULUHKAN SEMUA PENDUKUNG PEREKONOMIAN NEGARA-NEGARA KUFAR
  DARI HULU HINGGA HILIR

  HANYA SATU UNTUK KATA UNTUK BERHENTI PERANG,
  MEREKA MENYERAH DAN MENJADI KAFIR DZIMNI.
  DAN BERDIRINYA KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH.
  KHALIFAH IMAM MAHDI.

  Kemudian jika mereka berhenti dari memusuhi kamu, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi
  Maha Penyayang.

  Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan sehingga ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah.
  Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu),
  maka tidak ada permusuhan (lagi),
  kecuali terhadap orang-orang yang zalim.
  Al-Baqarah : 192-193

  SAMPAIKAN PESAN INI KESELURUH DUNIA,
  KEPADA SEMUA ORANG YANG BELUM TAHU ATAU BELUM MENDENGAR

  MARKAS BESAR ANGKATAN PERANG
  KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU
  PANGLIMA ANGKATAN PERANG PANJI HITAM
  Kolonel Militer Syuaib Bin Sholeh

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete