Thursday, January 20, 2011

30. Pendita-pendita Syeikh Osman, Megat Abdul Rauf dan Tok Janggut; Lengg0ng. Daerah Kota DiRaja Melayu Kuala Kangsar, Negeri Perak Darul Ridzuan

Penjurit-Kepetangan

, mari lah kita bersama-sama mengerjakan s0lat... riadah pusaka warisan bangsa silat...
D
i lereng bukit Chandan berhampiran pokok tertua Chandan dengan masjid DiRaja Ubudiah, Kuala Kangsar; Negeri Perak Darul Ridzuan; telah berlangsung pembukaan pintu gua rahsia dibawah kemaqam akan tertulis-tersurat-tersirat nya sejarah Mufti Sayyidi Pertama, asalnya pembukaan Negeri Perak berdaulat DiRaja Darul Melaka dahulu. Takkala itu juga Hulubalang Dat0' Megat Terawih Ibni Daulat Pagar Ruyung telah mengiringi anakanda Sultan dari Melaka ketika itu dalam r0hsia kesinambungan Kerajaan MelayuIslam Melaka di Negeri Perak ini... Maka dengan Baur dan Bawar pada kunci kerabat ini simpanan yakni pada Pendita-pendita tersebut kekita ini; demi kedaulatan Darul Ridzuan, demi kedaulatan Islam dan demi dari Hadramaut dahulu nya yakni keluarga Syed Al Saghof, Al Idrus dan Al Habsyhi, maka demi demikian di amanah-amanat oleh Tuan Syed Husain Al Faradzi pembesar Istana DiRaja Perak DR kurun ke15 dahulu lagi.


S0habat-saudaraku sekelian yng beragama Islam... yng mengucapkan kalimah tauhid
'Laailaa haillallah, muhammadarrasulullah ' lalu bers0lawat. Kita yng berkiblatkan ka'abah yng satu1, yng rukuk dan sujud menyembah Allah yng satu1. maka ingatlah wahai saudaraku kaum muslimin & muslimat mari sama-sama lah muhasabah diri sebagai menghadapi hari muka ini disini. Umur dunia sudah terlalu tua lagi uzur kini... kiamat pun hampir tiba pasti...tanda-tanda kecil sudahlah nyata-ternyata meniti.... tanda besar pula bakal menyusur-susuri lagi... lalu saudaraku khusus nya di Kuale dan di Lenggong kami...kembalilah kepada asas kehidupan para-imam terpilih tersebut diatas kekita ini, agar tujuan kita hidup didunia yng fana ini, tanggungjawab kita sebagai khalifah yng dipertanggungjawabkan mentadbir kehidupan dunia kini.

Demi untuk menghadapi hari pembalasan nanti, dihari akhirat jua lah janji, hari kekal kita selamanya abadi bersemi. Malang nya sekali, awas lah kita semua di sini, yng terlena lagi terleka tidak mengerti hidup terabaikan diri; jangan lah selalu bersengketa sesama kita di sini dan jangan lah juga selalu menurut kata riak dan megah hati, pelajarilah ilmu sunnah sebagai amalan tunduk dan patuhi , taat dan takuti kepada Allah ya rabbul ILLahi99.Didirikan di Bukit Chandan Kota DiRaja Kuala Kangsar, Perak Darul Ridzuan.

Jangan sesekali menabur fitnah punah; Jangan sesekali mencetuskan perselisihan berjurangan; Jangan selalu melaga-lagakan sesama kita insan melayu, melayu itu Islam. Ingat lagi beringat lah kita semua pada apa dilarang terlarang oleh Allah SWT; yakni bahawsanya fitnah itu satu1 dosa besar, mencetuskan perselisihan sesama saudara seagama kita satu1 dosa besar. Lalu kembali lah kita kepada fitrah manusia berabdikan diri. Jangan sesekali kamu abaikan dan menderhaka kepada ulama dan umara hari ini, yang terpilih lagi pilihan Syed-Syed kita mengenal hati dan budi; Percaya; kelak kekal pedih siksaan bakal kita rasa-hiba dalam berd0sa seburuk sangka-sangkakala nanti.

Kemel0t liputan sejarah tahun 1511-2011 sudah bermula di sini. Dalam keadaan kita yang terkeliru ini, tahun 1511 dahulu adalah tahun malapetaka kita melayuIslam Kerajaan Selat Melayu Melaka telah diserang lalu ditakluki. Kemudian pula kesultanan Melaka membuka kerajaan nya di negeri Perak sehingga kini. Negeri yang menjadi pemilihan kelangsungan dan kelanjutan empayar melayuIslam Melaka dahulu dan kini, sedang ditimpa sekali lagi balabencana penduduk rakyat kita sendiri di negeri ini. Tahun 2011 kini melewati detik hari kehari, penyimpan m0h0r-m0h0r besar kesultanan Perak membuka peti kayu teras Melaka sepertimana amanat-keramat yang dijanji Pendiri; Tok Sunan Wali Giri, Tok Sunan Wali Gunungjati, Tok megat Kembar Ali, Tok Hang Kasturi dan Tok Hang Ali menyebut perihal sesudah 500 tahun satu1 putaran sejarah menanti kembali, akan perhitungan kita melayuIslam semasa kini pada bulan kita menanti dalam tahun 2011 juga ini.

Maka kita pun menyedari dan menginsafi akan kuasa ILLahi nanti dengan memikirkan tentang PRU 13 bakal terjadi, lalu tanyakan mengenai undian diri, pada menjelang nya hari perhitungan tidak lama lagi... marilah bersama bertafakur...muhasabah diri...sujud dan pohon taufik dan hidayah dari ILLahi; ditakdir disudahi tahun 2012 juga akan dibatasi periperitnya bakal kita melalui nya nanti... Kita sekarang terkeliru yang bercelaru; sehingga kita tidak tahu yang mana yang hak yang mana yang batil. Juga yang dalam haq di mana yang batin pula. Lalu mari lah sama-sama kita memperingati dalam fikir dan zikir. Mengenang kembali peristiwa yang telah berlaku dalam kancah politik kamu dan aku di Tanah Melayu sayu-layu kini menjadi-jadi haru-biru... tanah tumpah darah nenek moyang kamu dan aku; akui.

Dahulunya negara kita sememangnya sebagai satu1 bangsa Melayu yang telah terpilih untuk hidup jauh nun disebuah kepulauan yang dikelilingi oleh laut api dan jurus bumi (gunung berapi & gempa bumi) Setelah kita melayuIslam Nusantara pula jiran tetangga yang dikelilingi masih kekal musuh agamamu (kuffar laknatullah) yang terpisah jauh dari saudara-saudara asalmu muslimin-muslimat nun jauh di semenanjung tanah arab sana beribu batu ... tanah tumpah mengalir darah para rasul dan nabi, ambia, imam-imam besar dan s0habat-s0habat baginda junjungan kita muhammad SAW; s0lawat!


Lalu apa kata Pendiri aku dan kamu? Khalifah ulul amri Syed-Syed bakal berdiri Panji Negeri kami di sini, apa perlu menanti sehingga terlewat nanti kembali fikir dan zikir diri... wahai melayuIslam... umn0, pas, pkr... muhasabah diri-titi-sendiri-terperi-peri... jangan sampai tergadai tanah tumpah darah kita sendiri. Tanah tumpah sekangkang kera singapura kita sudahpun diberi-bagi... akhirkata Pendiri Panji, " parang bukan secalang kepalang pantang, parang panjang dari alam balang ghaibbul a'lamin, barang parang tayang berbayang mayang, alang parang halang sembarangan dalang-petualang, bukan menghilang bukan sebarang parang, dilarang sarung namun dilayang keperang ".

Sekian peringatan untuk kali ini dalam bulan safar 15 haribulan kini, dengan bulan purnama mengambang dan kuffar-kaffir menyambut kemeriahan kejahilan keb0d0han mereka setahun sekali di
batu cave ini. menjemput bala-malapetaka ancaman kedaulatan tanah negeri kita ini; disalah ertikan atas kedudukan mereka yng sek0ngk0l memperhambakan diri pada duniyawi. Bulan Safar ini sabar menginsafi amalan-alami kitab kami disini... Salam kita di Kuale dan Lengg0ng kami, Me0r dan megat saling-mengingati akan didalam Hadis ada menceritakan perihal Muqat pada akhirzaman Al Mahdi nanti; aku dan kamu kini didalam sedia, sifat, sikap, siap siaga lalu tawaduk, tawajuh, tafakur isim bibar0kahi bibar0kahtihi wafaq-wifiq dalam kalam amalan alam khurasan-khursaini; ayuh kita Takbir99 pada ILLahi. Nun di Kual0 dan Lenggeng menziarahi s0habat salam-salaman kite menanti di Istana Seri Menanti pada bulan rabi'ul awal nanti...

Sesalaman usia setengah abad kita kini, sepupu dan s0habat sejak bangku sek0lah lagi; Khas & khusus - YM Raja Idris Ibni Raja Mahmud, Tuan Me0r Roslan Bin Dato' Seri Andika Me0r Rashidi dan cucuanda Tok Janggut Tuan Ahmad Tajuddin Bin Othman.

1 comment:

 1. Bismillah99,

  sudah lama ku menanti disini ku menunggu. Yg Haq tetap Haq Yg bathil tetap Bathil. Yg asing terasing di alkahfi menanti imam yg satu. Takbir99 Allahuakhbar

  Alhamdullilah

  dari hamba yg hina dina
  arys77

  ReplyDelete