Wednesday, September 29, 2010

Islam dalam Ketuanan Melayu Kita

21

Ukhuwah Islamiyah Kekita

Ukhuwah Islamiyah

Catatan :- Khamis, 2009 Mei 14 dari hasil coretan 2009 13 Mei.

Ketuanan Melayu dan Ketuanan Islam

Beberapa rakan seagama baik ada yang berpolitik umno ataupun pas saya; banyak kali bertanya soalan-soalan yang lebih kurang sama bentuknya seperti apakah relevennya 'Ketuanan Melayu' pada masa sekarang dan mengapa tidak berminat atau cenderung dengan 'Ketuanan Islam'?

Adalah lebih tepat kita kekalkan dgn kata muktamad 'Ketuanan MelayuIslam' pandangan dan persetujuan ahli MT 'Kemega' Badan NGO di Tanah Melayu ini dan kini. "Perjanjian Baru" ini didlm Perlembagaan Negara Perkara 153 dll. Perkara -Perkara Perlembagaan berkaitan; sejak merdeka dahulu lagi harus dan perlu digubal dan dipinda oleh Kerajaan kita ini yang bersaudara SeIslam selayak nya kpd parti umno dan pas; manakala "check and balance" pkr pula di terajui bersama bn dan pr dll. nya .
Perkara ini harus dan perlu juga mendapat perhatian dlm Majlis DiRaja-Raja MelayuIslam kita kini yang dinasihati oleh ulama-ulama tersohor lagi terpilih pd tahun ini juga 2010. Adalah diharapkan pemimpin-pemimpin Negara melaksanakan dasar Perkara 153 baru ini sebelum 'akhir senja' 2012 nanti di perhentian penantian kita pula...PRU13 nanti ? " kata nasihat Panglima Kanan Datuk Bahaman kini ketika bertemu di Gunung Kenong awal bln Syawal 1431/2010 ini.
Salam silaTulrahim 313.99.33

Apakah itu 'Ketuanan Melayu'? Secara mudah, 'Ketuanan Melayu' bermaksud pemerintahan negara mestilah diketuai oleh orang Melayu kerana mereka adalah penduduk asal dan majoriti negara ini, sejak beribu-ribu tahun lama nya drpd kita beragama animisma ke hindu ke buddha dan akhirnya memeluk Islam dan menolak 100% kedatangan agama kristian kemudiannya . Betapa sememangnya cerdik pandai kebijaksanaan nya bangsa Melayu kita dapat menilai agama-agama manakah yang benar lagi Haq atas hak. Mengikut sejarah, warganegara dari kaum cina dan india di negara ini asalnya merupakan imigran yang datang ke Tanah Melayu kita sebelum kemerdekaan yang dibawa oleh penjajahan british kuffar.

Kita orang Melayu sanggup dan sedia menerima mereka sebagai warganegara Persekutuan Tanah Melayu (sekarang Malaysia) walaupun pada waktu itu kesetiaan kaum imigran itu lebih kepada negara asal mereka dan akhir nya singapura telah "ditawan" mereka; PRU13 nanti pula...?. Mengapa & kenapa kita begitu sekali dibenci oleh kaum cina kuffar ini dlm singapura berpura-pura? Sebagai timbal balas di atas pengorbanan kita Melayu, maka Perlembagaan telah memberi peruntukan khas kepada kita Melayu dalam bentuk hak istimewa seperti termaktub dalam Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu (sekarang Malaysia). Persetujuan quid pro quo atau saling beri-memberi ini dikenali sebagai 'Kontrak Sosial'.


Sesungguhnya 'Ketuanan Melayu' masih dan TETAP releven di negara terlalu lagi terlampau majmuk kita. Ia perlu untuk menjaga kelangsungan bangsa Melayu dan kedudukan agama Islam di negara ini. Jika pemerintahan negara terlepas ke tangan bukan Melayu, apakah jaminan kedua-dua elemen penting yang kita ingin pertahankan ini terus selamat lebih-lebih lagi dari DAP khusus nya yang masih bernaung dibawah PAP secara sulit lagi halus? Mahukah kita menjadi seperti singapura, dahulu nya negeri sekankang kera kita; di mana bangsa Melayu dipinggirkan, agama Islam ditundukkan?

"Mengapa mereka benar-benar anti-Melayu dan benci MelayuIslam kita, PAP singapura yg menjanjikan keadilan rakyat pribumi kita pd 1963-1965 dahulu nya. Sebaliknya segera lagi pantas bersekongkol pula dgn rejim zionis israel sehingga kini; Jangan sekali mengatakan ini suatu pembohongan mahupun pertahanan semata-mata."- Menurut YAB Dr. Syed Ahmad Azwawi Syed Muhd. Nawawi ketika menyiapkan tugasan Panji-Hitam di Bukit Batu Buraq, Kuala Ibai; Kuala Terengganu semasa malam bulan mengambang 15 Syawal 1431/2010. Per. Seni Silat Pagar Ruyung, Kuala Terengganu pun senantisa lagi sentiasa bersiap siaga sedia menghadapi segala marabahaya serta malapetaka musuh-musuh Islam dan MelayuIslam kekita ketika ini.Ada rakan saya membantah dengan mengatakan bahawa konsep 'Ketuanan Melayu' adalah perkauman sempit lagi kuno. Islam tidak memandang pun dari apa keturunan, bangsa atau warna kulit seseorang sebaliknya Allah SWT memandang akan ketaqwaan dan ketakwaannya.

Saya ingin menyatakan bahawa memang benar Islam tidak memandang kepada keturunan, bangsa atau warna kulit, tetapi dalam soal kepimpinan ia melibatkan skop pemahaman yang lebih meluas perbincangannya.

Di sana terdapat banyak hadis-hadis sahih berkenaan prasyarat pemerintah mestilah dari keturunan Quraisy. Salah satunya ialah sabda Nabi s.a.w. yang berbunyi:

Maksudnya: "Para Imam (mesti) dari golongan Quraisy." [HR Ahmad dan al Baihaqi]

Apakah Nabi s.a.w. bersifat perkauman sempit dengan bersabda demikian? Nauzubillahi min zaalik. Semoga Allah menjauhkan kita dari persangkaan buruk sedemikian. Lebih-lebih lagi wasiat baginda SAW ialah keturunan Rasullullah Bani Quraisy sahaja yang layak menarujui tampuk kepimpinan kerajaan Islam alam semesta dgn sabda baginda SAW bahawa tiada apa dan ada cacat dan kotor nya darah ku ini dgn amalan-amalan Islam ku melebihi segala yang kusyuk dan tawaduk drpd manusia beragama Islam lain nya Zahir & Batin; dan sedekat-dekatnya orang seperti aku yang telah ku didik lagi asuh terpelihara juga dari golongan Quraisy ku yakni nasab Nabi Allah Ibrahim; iaitu dia adalah sepupu ku sehingga aku menjadikan beliau menantu ku; mengkahwini anak pilihan ku Syahidah Fatimah Az-Zahrah atas pilihan Allah SWT juga; demi menjadi darah daging keturunanku Ahlul Bayiti AS Rasul sehingga kiamat nanti dgn Syaidina Imam Mahdi....

Sebenarnya ada sebab, illat atau maslahah umum Nabi memerintahkan supaya kepimpinan umat ini mesti dari kaum Quraisy Ahlul Bayiti AS Rasul SAW kalau tidak pada akhir cerita sejarah-sejarah Empayar Islam lambat laung nya juga umat Islam akan jatuh bercerai, berpecah dan dimarahi serta dimurkai Allah SWT jua pd 2012 nanti. Menurut Ibn Khaldun di dalam kitab al Muqaddimah, illat yang melatarbelakangi kepimpinan di tangan Quraisy ialah kerana mereka merupakan golongan yang kuat dan berwibawa dan adalah pilihan Rasul SAW. Tidak ada satu bangsa yang dapat menandingi mereka dalam hal kewibawaan politik. Dengan demikian hanya merekalah yang berhak memegang kekuasaan politik Islam keseluruhannya.

Sahabat kita dari UTM City Campus adalah pencinta Ahlul Baiyiti Rasul telah menyuarakan pendapat beliau agar kita MelayuIslam semua tidak mengira parti politik manapun mencontohi pd akhirzaman ini ketinggian budi leluhur dan sejujur yg diberikan gelaran " Model Jutawan Muslim" kpd Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary dlm keluaran Milenia Muslim Septemper 2010/Syawal; tahun 8 Bil 97 bertajuk ' Mahu 100 lagi Macam Syed Mokhtar '. Beliau menyarankan jutawan-jutawan Melayu khususnya dan mu'alaf khasnya lebih-lebih lagi jutawan CinaIslam, melihat cara kehidupan tokoh ini yg serba sederhana yg sememangnya tidak ada seorang Melayu pun di negara sendiri yang sekaya tokoh tersebut tetapi kehidupan material dan duniawi nya ibarat seorang pegawai pangkat pertengahan kerajaan sahaja.


Penyerahan kekuasaan kepada golongan lain seperti yahudiIslam, nasraniIslam, parsiIslam, kaum badui, afrika, dll. ketika itu akan menimbulkan kekacauan dan tidak menolak kemungkinan akan terjadi peperangan sesama umat Islam tanpa ada yang dapat menyelesaikannya. Menurut beliau, illat yang terkandung dalam penyebutan “golongan Quraisy” akan terus berlaku dengan syarat ‘asabiyyah (kekitaan), kewibawaan dan kekuatan politik dapat dipenuhi. Maka disebabkan dan atas sebab harta kekayaan dan kekuasaan duniyawi mereka sanggup merendah-rendahkan dan membunuh tergamak sekali memancung; pancung kepala Syaidina Imamah Hussien AS As-Syahid di Kerbala? Hidup hanya sekali sahaja sebelum kita semua kembali kpd Nya dan mu'alaf pun telah mendalami 'research truth' sebelum masuk Islam dan dlm Islam pun perlu berFikir-Fikir mendalami lagi 'research truce'. Baca lah kisah mu'alaf paderi besar dari gereja St. Peters di Itali yang telah menganuti Islam sekian lama sehingga 7 thn dan masih mengkaji kewujudan mazhab-mazhab sehingga pd thn ke 9 nya, dimana beliau mencintai sepenuh jiwa dan raga keluarga keturunan Ahlul Baiyiti AS Rasul kini dan berjuta-juta umat Islam lain nya kini juga. Keadaan kini semakin ramai dan ramai sekali Islam kekita telah mendapat hidayah dan inayahNya, semoga kita perhiasan mazhab tanahair kita tetapi berpakaian dgn kecintaan kpd Allah SWT dan Rasul SAW sepenuhnya melebihi segala-segala nya juga dan dari situ titik permulaan saya dan persaudaraan lain kita sehari demi hari-hari mendatang telah mendapat petunjuk sebenarNya... Semoga kita bersikap terbuka terlapang akal dan dada dlm perbicaraan sepintas-lalu ini sehingga 2011 dan 2012 ; Takbir99.

"...ULAMA Besar Terengganu Darul Iman pada abad ke-19, 'Sayyid' Syed Abdul Rahman Al-Idrus atau Tokku Paloh Idrus, salahsilah beliau adalah sahih keturunan junjungan agung baginda SAW; turut dikenali sebagai wali Allah yang penuh keramat dan amanat Panji- Hitam diufuk timur ini, serta tersangat dan terlalu ditakuti oleh penjajah british kuffar dan musuh-musuh Islam lain nya..."
dr. Husain386.blogspot.com

Hidup dan Jaga zuriat diantara Syed & Sharifah samada dari Tuan Syed Al-Idrus atau Al-Bukhary dll. Tuan Syed-Syed sebenar di Tanah Melayu ini yang selalu dermawan jutawan kpd kita. Hidup Senafas-Segerak penganut-penganut Islam kekita sekelian tidak mengira dari apa jua mazhab iaitu Syafie, Hanbali dll. dan bukan mazhab pula ialah Islam dari Syiah Ahlul BaiyitAS Rasul . mahupun cinaIslam , indiaIslam-Mamak, siamIslam dll. Kekita ini bersaudara seagama sesuci lagi sejati. Maka berpegang lah kita sesama rakyat berbilang kaum dan agama yang lain pada perjanjian yang telah dimeterai dan dipersetujui bersama sebelum merdeka lagi pd thn 1957; dan ingat lah baginda SAW selalu sememangnya berpegang kpd perjanjian melainkan zionis yahudi kuffar selalu melanggar dan mengingkari lagi memusuhi baginda SAW dan Islam sehingga kini. Siap-Siaga-Syed kita sehingga 2012 mendatang...
Baca penulisan seterus nya ini di:-

Ihsan dari m-fundamentalist.blogspot.com.

"...Usaha-usaha menghalang gagasan Ilmu pengIslaman ini dari berkembang luas nampaknya dilakukan dengan drastik oleh golongan 'Illuminati'. Kesimpulan yang amat ketara ialah peristiwa terbongkar risikan tinggi Perkara rahsia lagi sulit pada tahun 1986, Dr. Ismail Al-Faruqi dan isterinya, Dr. Louis Lamya telah dibunuh secara professional di rumahnya. Ramai pemerhati pihak ejen elit mengesyaki bahawa komplot pembunuhan ini didalangi oleh Jewish Defense Leage (JDL) berpihak kpd Mossad dan CIA. Sesungguhnya pembunuhan beliau telah mendedahkan dan membuktikan bahawa Perang-Perang Dunia kita adalah satu ‘pakej konspirasi’ yang lengkap dalam usaha tahap kritikal menjajah setiap negara Islam seluruh alam. Semua negara Islam kita tidak hanya diserang dan dijajah bahkan pemikiran, ideologi dan kepercayaan agamanya juga diganggu-gugat melalui satu sistem aliran politik dan pendidikan yang tersusun rapi. Kini 2012 akan menjadi satu penentuan pakej konspirasi terakhir segala Perang-Perang Dunia kini..." - www.ibnuyaacob. com

Kini berakhir perjanjian
RAHMANajib : 01.DYMM Tuanku Abdul Rahman 1957; 02. Tunku Abdul Rahman Putra 1957; 03. Dato' Meor Abdul Rahman 1957; 04. Abdul Rahman- Datuk Bahaman 1969; 05. Syed Abdul Rahman- Tokku Paloh 1969; 06. Megat Abdul Rahman- Datuk Megat Kota 1969. Berkenaan tahun 1969 ini adalah tahun termaktub perbincangan Majlis Hulubalang Tanah Melayu dgn perjanjian terakhir mengenai maruah sebangsa MelayuIslam di tanahair ini bersama persetujuan semua untuk pendedahan Hulubalang MelayuIslam terakhir zaman penjajahan yakni Datuk Mat Kilau pd akhir thn 1969 itu juga.


KOMEN Berdasarkan catatan ini jelas bahawa Datuk Bahaman tidak mati dibunuh oleh Siam (atas arahan British)... beliau dikatakan muncul semula ' lewat ' kemunculan Mat Kilau pada tahun 1969 pada khalayak ramai rakyat jelata ....walaubagaimanapun kumunculan Datuk Bahaman (Tok Guru Peramu) pula kemudian, tidak diiktiraf kerajaan khususnya kerajaan Pahang dipercayai atas sebab-sebab berkaitan dengan "tahta" Kesultanan Pahang....lagipun "Tok Guru Peramu" juga enggan mengaku bahawa beliau adalah Datuk Bahaman pula...jadi kisahnya kemudiannya lenyap begitu sahaja :- dari lipis-zaini.blogspot.com Kini kekita anak buah Datuk Bahaman dalam penantian 2012 "...mendatang-tatang-patang-melintang..." kata-kata daulat silat Pagar Ruyung nasab salahsilah Luak Rembau Megat Alam Melintang pada pertemuan dengan Laksamana Hang Tuah sekitar pertengahan 1450an dahulu semasa menuju ke Gunung Dat0' dan Tuan dahulu.


No comments:

Post a Comment